KaRuSen kesäpäivät Vesilahdella vuonna 2011
KaRuSen kesäpäivät Vesilahdella vuonna 2011
Kirjoittanut Raija Mäkelä-Eskola
Kalevalaisen Runokielen Seura KaRuSe ry kokoontui Vesilahdella Maatilamatkailu Ala-Orvolassa 2.-3.7.2011 tutustuen Pirkanmaan helteisiin maisemiin, joissa Elias Lönnrot vietti aikoinaan useita jaksoja ja joissa hän viimeisteli vuonna 1849 ilmestyneen Uuden Kalevalansa. Kesäpäivien ohjelmavastaavana toimi Tiera Laitinen, erinomaisena majoitusvastaavana Ritva Laitinen ja messuvastaavana allekirjoittanut.
Tapahtuman virallisessa ohjelmassa oli lauantaina esitelmiä, runoesityksiä sekä pysähtyminen Arvo Survon Korpimessun hartaisiin runoihin. Vapaamuotoinen ohjelma tarjosi uintia, saunomista, makkaran paistoa ja leppoisaa rupattelua.
Fil. tri Tiera Laitinen kertoi KaRuSesta sekä paljasti runo- ja esseekilpailun voittajiksi Kalevi Koskelan ja Vieno Myllylän sekä kunniamaininnan saaneeksi Hannu Syväojan. Valinnat oli tehnyt päätuomari Pekka Laaksonen, professori ja Kalevalaseuran kunniajäsen.
Diplomikielenkääntäjä Anja Karkiaisen esitelmän aiheena oli ”Kalevalakieli ja esperanto”. Fil. tri Raija Mäkelä-Eskola antoi kuulijoille pikakurssin kalevalakielestä. Runoesityksinä kuultiin myöhemmin kilpailun voittajaruno sekä runsaasti läsnä olleiden omaa runollista antia.
Ilta-auringon lämmössä Ala-Orvolan ranta antautui vielä kuuntelemaan kalevalakielistä Korpimessua, jonka ohjaus oli Raija Mäkelä-Eskolan käsialaa. Vesilahden seurakunnan lähettiläänä oli paikalla vs. kirkkoherra Jorma Kantola. Ohjaajan esilaulun lisäksi kuultiin kertaajina nuorten Musakuoroa ja varttuneemman väen Kurkien Kaikua. Vahvistusta antoivat myös lappeenrantalainen Omenoiden aikaan –ryhmä ja tamperelainen Kalevalaisten Naisten ryhmä.
Sunnuntaina KaRuSe ry piti vuosikokouksensa ja siirtyi sitten oppaan Eila Häihälän seurassa Klaus Kurjen tielle. Tämä kulttuurikierros päättyi Vesilahden Narvassa sijaitsevaan Laukkoon, jossa fil. tri Liisa Lagerstam kuvaili kartanon elämää ja tapahtumia otsikolla ”Laukko Historicum”. Mielenkiintoinen tilaisuus päättyi kartanokahvien nauttimiseen ja puistokävelyyn.
Tapahtuman lopuksi muutamat karuselaiset siirtyivät vielä Pajunojan Metsäteatteriin katsomaan lappeenrantalaisten esitystä Aleksis Kiven Kihlauksesta. Ja kuinka ollakaan! Kaunis viikonlopun sää alkoi muuttua tuuliseksi. Ja kuin pisteeksi kaikelle: ukkossade puhdisti luonnon kasvot. Kalevalaisen Runokielen Seuran KaRuSe ry:n Kesäpäivät olivat päättyneet!
Raija Mäkelä-Eskola