Etsi sivustolta:

Kirjaudu sisään

Risto Varis: Kylähullun kanteletar

Huomaa, avaa uuteen ikkunaan PDFTulostaSähköposti

Kirjoittanut Sauli Salomaa

Sain arvioitavaksi Risto Variksen kirjoittaman Kylähullun Kantelettaren. Tekijä on julkaissut kirjan tekijännimellä Insinööri Ilmarinen. Jo se saa huulet hymynkarelle ja miettimään, mitä insinöörillä on tämän kirjan kanssa tekemistä, oivallus sinänsä ja pistää lukemaan.

Kylähullun Kanteletar -teoksessa on 89 A 4: n kokoista sivua. Runoja kirjassa on alkulause ja loppuvirsi mukaan lukien 83 eli keskimäärin yksi runo per sivu kahdella palstalla.

Mitä tulee kalevalakieliseen runomittaan, joka on todella olennaista tämän tyyppisessä teoksessa on hyvää ja virheetöntä. Pienenä miinuksena teoksen mitassa on se, että Risto Varis ei käytä lainkaan 9-tavuista säettä, joita Kalevalassa on sentään satoja.

Lue lisää: Risto Varis: Kylähullun kanteletar

 

Aulis Rintala: Kalevala eteläpohjalaisella murteella

Huomaa, avaa uuteen ikkunaan PDFTulostaSähköposti

Kirjoittanut Tiera Laitinen

Mun teköö kovastim miäli,
ajatteloo aivonikin,
ruvetar runoolemahan,
sukuvirttä sualtamahan
laatuvirttä laulamahan.
Sanat suuhuni sulaavat,
kiälem päälle kerkiäävät,
hajuaavat hampahille.

 

Lue lisää: Aulis Rintala: Kalevala eteläpohjalaisella murteella

   

Lesko Järnefelt: Tarinoita metsän takaa

Huomaa, avaa uuteen ikkunaan PDFTulostaSähköposti

Kirjoittanut Aulis Rintala

Karusen jäsen Tuomas Keskimäki, alias Lesko Järnefelt (s. 1984) on kansallismielinen runoilija, jolle lapsuusajan maalaismaisemat Eurassa, vanha arkkitehtuuri Porissa, rakkaus isänmaata kohtaan, sekä suomalainen melankolisuus ovat olleet inspiraation lähteitä kirjan runoihin.

Lue lisää: Lesko Järnefelt: Tarinoita metsän takaa

 

Aulis Murto: Suvivalssi

Huomaa, avaa uuteen ikkunaan PDFTulostaSähköposti

Kirjoittanut Aulis Murto

Hämäläisen maaseudun pieni kulmakunta elää jatkosodan aikaa. Päähenkilöt Veikko ja Olli ovat nuoruusikänsä kynnyksellä eläviä poikia, toveruksia, joille sotavuosien suuret tapahtumat muuttuvat käsin kosketeltavan jännittäviksi kokemuksiksi. Ja nuoruusikä, joka tullessaan muuttaa koko heidän maailmansa, tuo mukanaan myös kauniit kesä vieraat Ellin ja Maijan. Suvivalssi on herkkä, kaunis tarina, jota suosittelen niin nuorille kuin vanhemmillekin lukijoille. Viihtykää romaanini parissa.
Mouhijärvellä 28.8. 2007 Aulis Murto

Ks. tarkemmin: http://www.bod.fi


   

Sivu 4 / 6